Η ρήση "Πρώτα Εργασία και Εκπαίδευση" είναι απόλυτα σχετικό με τους στόχους του έργου Ιgma-Femina.
Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των προσφύγων που αναζητούν άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ενώ πάνω από το 55% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά. Την ίδια στιγμή, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός των γυναικών μεταναστριών παραμένουν από τις κύριες κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Επιπρόσθετα, ένα αριθμός δεικτών, όπως το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, η κοινωνική ή προσωπική κατάσταση, δημιουργεί μεγάλες αποκλίσεις στα πρότυπα απασχόλησης μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρίας Rand με τίτλο "Γυναίκες μετανάστριες στο Ευρωπαϊκό Εργατικό Δυναμικό", οι γυναίκες μετανάστριες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεργίας ή υποαπασχόλησης (μερικής ή προσωρινής απασχόλησης).
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλα τα κράτη μέλη τείνουν να μη διαθέτουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και απασχόλησης με βάση τη διάσταση του φύλου κλείνοντας τα μάτια στις ανάγκες των γυναικών, πράγμα που οδηγεί σε διακρίσεις που βασίζονται σε χαρακτηριστικά, όπως το φύλο και η εθνικότητα (European Parliament, 20150000INI).

Απαιτούνται τρεις δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση:
- Επαρκής παροχή συμβουλευτικής καριέρας μέσω της εκπαίδευσης/κατάρτισης των επαγγελματιών
- Αποτελεσματική στρατηγική με βάση τη διάσταση του φύλου για συνεργασία εντός των τοπικών δικτύων των ενδιαφερομένων μερών που αφορούν στην επικύρωση/ κατάρτιση/ εύρεση θέσεων εργασίας για την παροχή υπηρεσιών βάσει των ατομικών αναγκών και των φραγμών κάθε γυναίκας
- Ενεργός συμμετοχή των εργοδοτών στα τοπικά δίκτυα ενδιαφερομένων ως κλειδί για την εκπαίδευση και τη μετάβαση στην εργασία.
Οι παραπάνω προκλήσεις οδηγούν στο έργο Ιgma-Femina!
To Igma-Femina είναι ένα τριετές έργο του ERASMUS+, του οποίο συντονιστής είναι το FOLKUNIVERSITETET Uppsala (Σουηδία) με τη συμμετοχή εταίρων από πέντε (5) Ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Ουκρανία.
Το έργο έχει στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων στην εκπαίδευση και συμβουλευτική με βάση τη διάσταση του φύλου ώστε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.